g+1 facebook like   Bejelentkezés  |   Regisztráció  

El a kezekkel Székelyföld zászlajától!

    Miközben a bukaresti hatóságok tovább folytatják a harcot Székelyföld zászlaja ellen, azt újabb támadás érte egy másik irányból: 2009 után ugyanis Hargita megye önkormányzata ismét kísérletet tesz a zászló kisajátítására, megyezászlóvá való lefokozására. Teszik ezt annak ellenére, hogy az elõzõ alkalommal a zászlót megalkotó Székely Nemzeti Tanács már jelezte, hogy ez a lépés elfogadhatatlan, illetve annak ellenére, hogy ez a kísérlet is nyilvánvaló kudarcra van ítélve, a kezdeményezõnek egyetlen célja van vele, a saját politikai karrierjének az építése. Tudni kell ugyanis, hogy a nemrég elfogadott (és sajnos az RMDSZ által teljes mellszélességgel támogatott) zászlótörvény a helyi zászlók elfogadásának a jogát a kormány kezébe adta, a  megyei önkormányzatnak csak javaslattevõ szerep jut. Az pedig borítékolható, hogy a kormány ezt a javaslatot nem fogja elfogadni.
    A Gyergyószéki Székely Tanács elvárta és elvárja, hogy a székelyföldi önkormányzatokban legyen annyi önbecsülés, hogy megfogadják a Székely Nemzeti Tanács tavaly júniusi felhívását, és a saját jelképeiket nem terjesztik jóváhagyás végett a bukaresti kormány elé. Sajnálattal állapítjuk meg, hogy ez alól Hargita megye önkormányzata kivétel, s ráadásul a székely zászló védelmeként állítja be azt, hogy nem csak megpróbálja kisajátítani, de eszközként használja és egy megalázó procedúrába rángatja bele méltatlan módon egész közösségünk jelképét.
    Megítélésünk szerint egy közösségi jelképnek mindenki részérõl kijár az illõ tisztelet, ezért mind a hatósági zaklatásokat, mind ezt a cselekedete a leghatározottabban elítéljük.

Gyergyószentmiklós, 2015.XII.13.

A Gyergyószéki Székely Tanács
Szólj hozza:
 
 

Copyright © 2015 Autonomia.ro