g+1 facebook like   Bejelentkezés  |   Regisztráció  

 

Nemrég nagy örömhírt tettek közzé az RMDSZ honlapján, miszerint román-magyar oktatási szószedet készült el. Ennek apropóját az adta, hogy a közelmúltban a román oktatási minisztérium - miután minden egyéb fontos problémát már megoldott - az oktatási intézmények megnevezésének egységesítéséről döntött. Nosza rajta, a megfelelési kényszer működésbe lépett a tulipános vezérkarban is, aminek az lett az eredménye, hogy legott nyelvújításba, még pontosabban nyelvrombolásba fogtak. A hírben szakemberekre is hivatkoznak, akik hozzájárultak eme nagy mű megszületéséhes, de neveket nem említenek, nehogy megtudja az olvasó, hogy ki(k)nek kell megköszönni ezt a "művet". Romániában teljesen megszokott, hogy minden folyton változik, rövid léte alatt például még himnuszból is rengeteg volt hosszabb-rövidebb ideig használatban, nem meglepő tehát, hogy a tanár-hiány, az oktatás színvonala, vagy a vidéki iskolák higiéniai problémái helyett a bukaresti okosok azzal foglalatoskodnak, hogy új nevet adjanak az oktatási intézményeknek. A gond az, hogy erre szolgai módon ugrik az "érdekvédelmi szervezetünk" is. Ami pedig a még nagyobb baj: ahelyett, hogy segítene, sokkal inkább árt. Ha ugyanis egy iskolatípusnak van egy szép, hagyományos magyar neve, akkor azt nem kell elrontani, a románhoz igazítani, nem tudni milyen megfontolásból. Erre a legjobb példa a középiskolák megnevezése. Amit a románok liceu teoreticnek neveznek, az magyarul gimnázium (illetve számos nagy múltú középiskola esetében kollégium) és nem elméleti líceum, ami egy szolgai tükörfordítás, semmi köze a magyar nyelvhez. A liceu vocational (ami zenei, sport, stb. középiskolák új román neve) semmiképp nem lehet szaklíceum, de még szakközépiskola sem, mert az hagyományosan a kétkézi mesterségeket oktató iskolák megnevezése.

A buzgómócsing pártaktivisták arról is beszámoltak, hogy a "helyes  magyar elnevezések" listáját eljuttatták a tanfelügyelőségeknek, az iskoláknak, illetve a sajtónak, hogy a jövőben mindenki ezeket a megnevezéseket használja. Remélem, hogy a valódi szakemberek is megszólalnak a témában, s elejét veszik, hogy ezek a botcsinálta "szakemberek" által "szabványosított" nevek bekerüljenek a köztudatba. Hogy mondjak egy aktuális példát is, képzelje csak el a tisztelt olvasó, hogy holnaptól nem a Székely Mikó Kollégiumért tüntetnek, hanem a Székely Mikó elméleti líceumért! Hát nem visszatetsző? Hogy pedig a saját házunk táját se feledjük: számunkra a Salamon Ernő akkor is gimnázium, ha Magyari Tivadar és "szakember" társai kecskebukát hánynak!

Árus Zsolt
Szólj hozza:
 
 
# 240 KisLaci
UDMR=nemzetárulás
 
# 214 Karoly Janos
Tisztelt Árus Zsolt! Hát nem érti meg (pedig a második mondata után úgy rémlett, hogy igen), hogy ez az utolsó megoldandó gond ebben az országban?... Ez volt és még a "kutya-törvény" (id. Hofitól) és utána képviselőink és szenátoraink előrehozott nyugdíjba mehetnek és a jól megérdemelt "tőkéjük" elherdálásán fáradozhatnak... Fenyőkút
 
# 207 Székely Elek
Az a helyzet ,ha nem ismétlik meg naponta akkor semmi nem lesz belőle ,csak egy apró lépés mint eddig is ..
 
# 199 Rátkai Gáborné
Nekem most sikerült aláírnom pár perccel ezelőtt. Sokat vártam az oldalra, már azt hittem, hogy nem fog sikerülni. A http://www.autonomia.ro/peticiok.htm oldalon sikerült aláírnom, kérlek várj türelmesen, és írd alá a petíciót, MINDEN aláírás számít!
 
# 193 Polgár Ferenc
Valaki elárulhatná, hogy hol lehet aláírni?
 
# 192 Zsigmond László György
Léczfalvi Zsigmond László György vagyok. Lécfalva egyébként székely nemes határőr falu, ahol mindenki, aki a határt védte, nemes ember volt. Bitafalva a szomszéd is ilyen falu volt. Szüleim mindig azt mesélték, hogy "SZÉKELY PRIMOR" vagyok, mintegy száz katonát kellett kiállítani családunknak, teljes fegyverben, a haza határának védelmében. Menekültek szüleim Erdélyből, mert magyarok voltak, és ahogyan mesélték Maniu generális bunkósbottal vette agyon a magyarokat, mert még a lőszert is megspórolták. Ezt még az oroszok sem viselték el akkor, ezért volt orosz közigazgatás alatt Észak Erdély 1945-ben. Vélem, hogy nagyon nehéz a megbékélés az erdélyi magyar és a moldvai, olténiai és munténai román nemzetiségűek között. Nekem egy erdélyi román nemzetiségű orvos azt mondta Kolozsváron, hogy az erdélyi magyar és román együtt tudna élni, ha a bukaresti politikusok nem uszítanák őket egymás ellen. Vélem, hogy a Székely magyar sokkal különb, mint a magyar lumpenproletár. A Dunántúl egyes részeinek helynevei megegyeznek a székely falvak helyneveivel. (Medgyes, Somló, Gyepes, Gyepű, stb.) Avária hol volt, miért nem kutatnak a helyiségnevek alapján a székelyek esetleges átköltöztetéséről? Szóval én azt gondolom, hogy őseimmel együtt a magyar birodalmat szolgáltam, de SZÉKELY NEMZETHEZ tartoztunk. Ezt az is igazolja, hogy a munkahelyemen a munkatársaim is azt mondták, hogy én másként, számukra sokszor érthetetlenül, furfangosan, előre látva gondolkodtam. Szóval én azt gondolom, hogy van Magyar és van Székely nép. Ezért írom alá feltétel nélkül a petíciót.
 
# 124 Molnárné Palotás Eta
Szeretném aláírni a peticiót. Molnárné Palotás Eta, Budapest
 
# 79 Barabás Csaba
"Kérlek, oszd meg, küld tovább! Köszönöm! http://www.causes.com/causes/810844-erdelyorszag
 
# 65 Cseh Arthur
Igen,nekem is az a velemenyem,hogy a mi külömbözö iskola tipusainknak meg voltak mar nagyon regota a szep hagyomanyos magyar megnevezesei mar akkor, amikor a "liceu"-k meg talan nem is leteztek(legelabb is a Szekelyföldön).Ez is egy jo pelda arra,hogy igenis szüksegünk van az autonomiara es ebböl nem szabad engedni egy tapodtat sem.Területi Autonomit a Szekelyföldnek! Cseh Arthur
 
# 57 kuti stefan
ISTEN SEGITSD MEG ERDELYT
 

Copyright © 2015 Autonomia.ro